מה צריך לעשות כדי להוציא רישיון למוביל?
ב-1997 חוקק חוק שירותי הובלה כשהמטרה הייתה להגביר את רמת הבטיחות של השימוש בכלי הרכב המסחריים בזמן מתן השירותים הנ"ל, להגן על הצרכן ולמנוע פגיעה בסביבה. חובת הרישיון היא לכל מי שנוהג ברכב מסחרי מכל הסוגים שמשקלו הכולל הוא יותר מ-10,000 ק"ג, וגם לכלי רכב קלים יותר שמובילים חומרים מסוכנים.
כדי לעמוד בדרישות החוק השלב הראשון הוא כמובן הוצאת הרישיון המתאים. גם לאחר קבלת הרישיון חשוב להקפיד על תחזוקה נאותה של כלי הרכב ועל פיקוח של קציני בטיחות. הפרת התקנות הרלוונטיות עלולה להוביל לשלילת הרישיון ולעונשים נוספים כולל קנסות כספיים משמעותיים.
מה כוללת ההכשרה המקצועית?
כדי לקבל רישיון מוביל נדרשת הכשרה מקצועית מתאימה - קורס שמספק את הרישיון הנ"ל. באופן טבעי כדאי לעבור את ההכשרה במכללה שמתמחה במקצועות התחבורה השונים וכבר הכשירה אנשי מקצוע רבים בתחום ואפשרה להם לקבל את הרישיון הדרוש.
הלימודים בדרך לקבלת רישיון המוביל כוללים שלל נושאים חשובים: חוק שירותי הובלה, דיני עבודה, דיני שכר, בטיחות במהלך ההובלה, יסודות הביטוח, הובלה של חומרים מסוכנים והדגשים הרלוונטיים לכך, בקרת איכות, תפקידו של קצין הבטיחות, טיפול בתאונות, תחזוקה נכונה של כלי רכב שמשמשים להובלות, שמאות רכב, יסודות הנהלת חשבונות, תמחיר, יחסי אנוש ועוד.
לאחר סיום הקורס שמורכב מ-16 מפגשים של 4 שעות כל אחד נערך מבחן אמריקאי, וכל מי שמצליח בו מקבל את רישיון המוביל המבוקש.
תנאי קבלה
מובילים שמעוניינים לעבור את הקורס החשוב ולזכות ברישיון צריכים לעמוד בשני תנאים כדי להצטרף ללימודים: רישיון נהיגה בתוקף והיעדר רישום פלילי. כמו כן הקורס והרישיון מיועדים רק לתושבי ישראל.
האם ניתן לעבוד בהובלות עוד לפני קבלת הרישיון?
כן.
לאחר שנרשמים לקורס ומשלמים את מחירו, מקבלים מהמכללה אישור על כך. את האישור על הכוונה ללמוד בדרך לרישיון המוביל מעבירים למשרד התחבורה, והמשרד מנפיק היתר זמני - היתר זה מאפשר לעבוד בכל חברת הובלות או באופן עצמאי במשך 4 חודשים עוד לפני השלמת הקורס ומעבר המבחן. הקורס עצמו כולל כאמור 16 מפגשי ערב.
על מה חשוב להקפיד אחרי קבלת הרישיון?
חשוב מאוד לכל מי שנוהג ברכב שמשקלו הכולל הוא 10 טון או יותר להצטייד ברישיון כחוק. כמו כן לכל מוביל מומלץ להתנהל בהתאם לחוק גם אחרי קבלת הרישיון. דגש חשוב אחד הוא לא לעבור על תקנות התעבורה ובפרט על התקנות הבאות:
- תקנה 26 (2) - נהיגה תחת השפעה אסורה (סמים או אלכוהול)
- תקנה 85 - הובלה של מטען באופן שלא מתאים לרכב, או שימוש ברכב כשהמשקל הכולל שלו עולה על המותר
- תקנה 168 - חריגה משעות העבודה המותרות בתחום ההובלות
- תקנה 306 - שימוש ברכב שאינו תקין
עוד כדאי לדעת שהחוק אוסר על סירוב לספק שירותי הובלה בלי נימוק סביר ומחייב שיתוף פעולה עם שוטרים ופקחים בכל אינטראקציה שנוצרת איתם.